4mdc.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed, amikor az oldalunkon jársz. A “Tovább” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.  - Itt tudod elvolvasni adatvédelmi tájékoztatónkat.

Egészség - Táplálkozás 2.

PALEOLIT 2.
-CUKOR!!!!!!-

  Táplálkozásunk legnagyobb gondja a túlzott cukorfogyasztás.Ha jót akarunk a gyerekeknek és magunknak csökkentsük a minimumra vagy a nullára a fogyasztást. Miért?


  A kulcs itt is az alkalmazkodás hiánya. Őseink csak gyümölcs formájában találkoztak magas glikémiás indexű (a vér cukorszintjét gyorsan megemelő) táplálékkal amit a hozzáevett magvakkal, húsokkal és a rengeteg mozgással bőven kompenzáltak.
    Ma egy teljes étkezés minden eleme gyakran magas GI étel. Pl pizza colával,hamburger narancslével stb. Ez kimeríti a hasnyálmirigyünket, májunkat eltompítja a receptorokat és totálisan megemeli a szervezet gyulladásszintjét. A magas gyulladásszint pedig a bőrproblémáktól kezdve a keringési betegségekig fokozza a problémákat.
     Gyerekeknél a növekedési hormon miatt gyors anyagcsere eltakarhatja a bajokat (hiszen milyen vékony a gyerek) de valójában a felelősségünk dupla mert itt alakítjuk ki a szokásait (mit szeret és nem) valamint az egészségtudatos gondolkodását.
Ha megengedő ,édességtömő szülőkké válunk mert látjuk ,hogy élvezi hosszútávon sajnos a késői betegségeit, rövidtávon pedig a csökkent teljesítőképességét alapozzuk meg.
   Persze Nekünk kell a jó példát hozni és jól megtervezni a minőségi táplálkozást. A harmadik részben próbálom konkrét tippekkel segíteni a cukorcsökkentést addig is keressünk rá a glikémiás index kifejezésre és tanulgassuk az egyes ételek GI-t.
Lesz egy pár meglepetés pl sült burgonya ami rosszabb mint a kristálycukor!!!!!!!!!!

"Cseppely Béla"

right-kiemelt-tanfolyamok
tetprogram
hhs logo web
right-kiemelt-rendezvenyek
opencup logo web

    

Nincsenek események

right-partnerek
fitness akademiaTOSZ 2 
rnswelldance